Mijn twee tantes uit Suriname logeerden een week bij mijn ouders. Mijn moeder kocht wat gebakjes bij de Albert Heijn en de appeltaart was favoriet bij hun. Ik besloot ze te verrassen met een eigen gemaakt appel noten taart, zoals je die bij de La Place kunt kopen. Deze taart stond ook al een lange tijd op mijn to bake list. Dus reden genoeg om deze taart te maken en lekker dat deze was!
Appel noten taart
Bereidingswijze
ngrediënten voor een taart van 24 cm (circa 8-10 personen);
- 275 gram bloem
- 75 gram amandelmeel (mag je ook vervangen door bloem)
- 125 gram suiker
- 200 gram koude roomboter (in blokjes)
- snufje zout
- 1 losgeklopte ei
- 3/4 jonagold of goudreinetten (geschild en in blokje gesneden)
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- 175 gram ongezouten notenmix naar keuze
- abrikozenjam
- 2 eetlepels honing
- 3 eetlepels paneermeel
- 4 eetlepels bruine suiker
Meng de bloem, amandelmeel, boter, suiker, zout en het ei in een kom en kneed met je handen snel een gladde deegbal. Als het boter zacht wordt, gaat het deeg plakken. Ik leg het deeg, verpakt in doorzichtig foliepapier een half uurtje in de koelkast.
Ondertussen vet je de springvorm in en bekleed je de bodem met bakpapier. Rol vervolgens het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed je springvorm hiermee. Strooi op de bodem de paneermeel.
Meng de appelblokjes met de bruine suiker en kaneel en verdeel het over de springvorm. Druk het goed aan en zorg dat er een randje over blijft voor de noten.
Meng 2 eetlepels abrikozenjam met een theelepel heet water en roer dit los, zodat het vloeibaar wordt. Bestrijk hiermee het appelmengsel. Bak de taart in een voorverwarmde oven van 175 graden gaar in circa 60 minuten.
In een koekenpan bak je de noten op een laag vuurtje aan totdat ze gaan geuren. Blijf de noten bewegen, anders kunnen ze aanbranden. Daarna voeg je de honing toe. Bak de noten nog even door met de honing en verdeel ze dan over de taart.
Laat de taart volledig afkoelen en serveer dan met verse slagroom!