Ik ben heerlijk aan het experimenteren met gistdeeg. Zo fijn als je een lekker soepel deegje hebt en hier dan de lekkerste broodjes van kunt maken. Ik maakte van bijvoorbeeld van mijn Cinnamonroll deeg deze heerlijke broodjes gevuld met mijn heerlijke banketbakkersroom. Ik at ze namelijk laatst in een restaurant als dessert en ging meteen op mijn lijstje om uit te proberen. Heerlijk en helemaal als ze net uit de oven komen. Op TikTok heb ik een filmpje hoe ik deze broodjes maak.

Custard broodjes (broodjes gevuld met gele room)
Ingredients
Voor het deeg:
Voor de gele room:
Bereidingswijze
-
Bereidingswijze
Het deeg:
Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed dit goed met de hand door of met de keukenmachine met deeghaken. Het moet een soepel en elastisch deeg worden. Laat het deeg vervolgens rusten op een warme plek totdat dit in volume verdubbeld is. Dek de kom wel af om uitdroging te voorkomen. Dit duurt ongeveer een uur.
Maak ondertussen de gele room:
Giet de melk in een pan, houdt 2 eetlepels achter de hand. Snijd het vanillestokje met een scherp mesje open en schraap het merg eruit. Voeg zowel de peul als het merg toe aan de melk en breng alles aan de kook. Of je doet hier nu het vanille extract bij.
Doe de overige melk met de suiker en de eidooiers in een kom en klop dit goed door elkaar. Klop als laatste de maïzena erdoor en maak er een mooi glad papje van (zonder klontjes)
Verwijder als de melk kookt het vanillestokje, als je dit gebruikt. Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed en snel door, zodat je geen klontjes krijgt. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook.
Het mengsel zal gaan binden en dikker worden. Blijf de hele tijd roeren en neem ook de bodem mee. Laat het mengsel 2-3 minuten zachtjes doorkoken.
Giet de banketbakkersroom in een lage platte schaal en dek deze af met plasticfolie tot gebruik. Mocht je merken dat je banketbakkersroom toch klontjes heef, haal het dan even door een zeef.
Haal het deeg uit de kom en kneed het even door. Maak hier 9 bolletjes van.
Rol 1 bolletje uit tot een rond plakje en leg een volle eetlepel in het midden. Vouw de randjes naar elkaar toe en knijp dit dicht. Maak er een mooie bal en leg dit een ingevette bakvorm. Herhaal dit met de rest.
Dek de vorm af en laat nog eens 30 minuten rijzen. Bak de broodjes in ongeveer 15 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven van 190 graden.
Besmeer met boter als ze uit de oven komen en bestrooi eventueel met poedersuiker.