Zelf baguette maken (stokbrood maken)

Zelf baguette maken (stokbrood maken)
Ga door naar het recept Print recept
0 Voeg toe aan favorieten
pinit

Ik heb nog nooit eerder baguettes zelf gemaakt. Het staat al zo lang op mijn lijstje om dit uit te proberen. Toen ik op een zaterdag ochtend, vol energie wakker werd, besloot ik ervoor te gaan.  Ongelofelijk hoe snel je klaar bent, het enige dat lang duurt, is de rijstijd, maar als je dit van te voren incalculeert, is dit prima t e doen. Het stokbrood kwam perfect uit de oven, krokant van buiten en zacht van binnen. Een echte aanrader, dit recept.

pinit
0 Voeg toe aan favorieten

Zelf baguette maken (stokbrood maken)

Bereidingswijze

Ingrediënten voor 3 baguettes;

  • 350 gr. bloem
  • 260 ml. handwarm water
  • halve theelepel. instantgist
  • halve theelepel zout

Het deeg voor deze zelfgemaakte stokbroodjes heb ik in mijn keukenmachine (met deeghaak) gemaakt. Je bent hier echt maar een paar minuten mee bezig. . Je kan het deeg ook prima met je kneden, dan ben je hier wel wat langer mee bezig, ongeveer 10 minuten.

Los de gist op in het water en laat dit even staan, totdat je wat belletjes ziet ontstaan.  Zeef de bloem boven de mengkom van je keukenmachine, doe hier het zout bij. Giet daarna het water met opgeloste gist erbij. Zorg dat het zout niet direct met het gist in aanraking komt.

Zet de keukenmachine aan en kneed het deeg met de deeghaak tot het een bal vormt. Dit duurt ongeveer 2 minuutjes.

Het deeg is nog wat plakkerig maar zo hoort het te zijn. Gebruik niet meer bloem dan totaal 500 gram.

Als je een bol deeg hebt doe je deze in een met olie ingevette kom of bak, leg hier een vochtige theedoek over en laat de bol ongeveer  1 uur rijzen op kamertemperatuur. Na een half uur, druk ik zachtjes de lucht uit het deeg en voer ik de "slap and fold" techniek toe. Ik pak het deeg op, sla dit op mijn aanrechtblad en vouw dit dubbel.  Dit doe ik 6 x. Vorm een bal en laat dit nog een half uur rijzen.  Na totaal een uur is het deeg ongeveer in volume verdubbeld.

Bestrooi je werkblad met wat bloem, druk nu voorzichtig de luchtbellen uit het deeg en haal het uit de kom. Leg op je werkblad en verdeel het deeg in 3 delen.

Maak van 1 deel een soort rechthoekje en vouw alle punten naar het midden. Draai het om, zodat de naad beneden ligt. Maak hier nu een soort pistoletje van qua vorm. Doe het zelfde met de andere 2 stukken. Dek dit af en laat dit 30 minuten zo rijzen.

Na 30 minuten, ga je beginnen met de laatste rijs. Druk een pistoletje zachtje plat en maak hier een langwerpige rechthoek van. Rol de lange kant op, zodat je de vorm van een baguette krijgt. De naad druk je dicht met je handpalm. Leg de baguettes, het liefst in een katoen doek wat royaal met bloem is bestuift en anders gebruik je een bakpapier hiervoor. Zorg ervoor dat de baguettes elkaar niet raken en om de baquettes in vorm te houden maak je met je bakpapier of katoenen doek "dijkjes" (zie foto).

Dek de baguettes af met een theedoek en laat dit nog 30 minuten na rijzen.

Strooi wat bloem op de broden en snij enkele enkele sneetjes aan de bovenkant van het stokbrood. Leg de broden op een licht ingevette bakplaat.

Vul intussen een bakplaat met water en leg deze onderin in je oven, verwarm je oven voor op  200 graden. Je oven wordt nu vochtig, hierdoor krijgt je stokbrood een lekker krokante korst.

Bak de baguettes in 20 minuten gaar en goudbruin.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @mooie_recepten op Instagram en hashtag #mooie recepten zodat wij al jouw recepten kunnen zien.

Pin dit recept en deel het met je volgers.

pinit
Recipe Card powered by WP Delicious

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.