Ik wilde laatst met de jongens “”dim summen”. Ook om te laten zien wat die term precies inhoud. Bij de Japanner kun je ook gyoza’s bestellen maar het ging mij meer om de andere kleine gerechtjes. Op zich hebben we lekker gegeten maar ik zag aan mijn jongens dat ze niet helemaal enthousiast waren. Ik besloot daarom thuis aan de slag te gaan met 2 soorten dim sums. En ze vonden het heerlijk! We hoeven nu niet meer buiten te “dim summen” mam!
Kip gyoza
Bereidingswijze
Ingrediënten voor 25 gyoza's:
- 500 gram (kip) gehakt
- 5 cm gember fijn geraspt
- 2 bosuitjes, fijn gesneden
- 3 teentjes knoflook uit de pers
- 3 eetlepels Japanse sojasaus
- 2 eetlepels mirin (Japanse rijstwijn)
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel maizena
- 25 gyoza vellen (ontdooid)
Mix alle ingrediënten met elkaar.
Pak nu 1 gyoza vel en smeer de randjes in met water. Leg nu een lepel gehakt in het midden van het rondje en vouw de randjes tegen elkaar met een wat vouwtjes. Ik vond het het makkelijkst om het velletje op het aanrecht te leggen, zodat je beide handen vrij hebt om te vouwen.
Op You Tube vind je tal van filmpjes hoe je gyoza's of dumplings kunt vouwen en je zal zien dat na een paar keer oefenen, het echt beter gaat.
Je kunt ook de kant tegen elkaar plakken zonder vouwtjes, net zo lekker!
Leg de gevouwen gyoza's op een bord dat bestrooid is met wat bloem. Zo plakken ze straks niet als je ze er af wilt halen.
Doe nu een eetlepel zonnebloem/sesam olie in een koekenpan met anti aanbaklaag en bak de gyoza's aan 1 kant goudbruin en krokant. Doe nu 60 ml water in de pan en doe de deksel op de pan. Laat de gyoza's in 4/5 minuten gaar stomen.
Gebruik je een stoommand. Dan doe je gekookt water in een pan, tot net onder de stoommand. Leg de stoommand hierop met de deksel erop en stoom de dim sums in ca 9/10 minuten gaar.
Serveer een lekkere sojasaus of chilisaus.