Lekkere zachte (hamburger)broodjes

Lekkere zachte (hamburger)broodjes
Ga door naar het recept Print recept
0 Voeg toe aan favorieten
pinit

Afgelopen weekend hadden we zin in kipburgers! Al heel lang wilde ik de broodjes eens zelf maken. Vooraf had ik gedacht dat ik hier wel even zoet mee zou zijn, maar het is mij 100% meegevallen! Het wachten duurt alleen wat langer. Tijdens het wachten kun je ook de heerlijke kipburgers erbij maken.  Ik kan jullie vertellen dat het werkelijk waar is, wat er gezegd wordt. Zodra je deze broodjes zelf kan maken, koop je ze nooit meer in de supermarkt! Misschien een tip om het recept te verdubbelen zodat je de broodjes ook kunt invriezen. Na het ontdooien een paar minuten in de oven en het broodje is net zo vers! Het recept van de kipburgers is binnenkort ook te vinden op mijn blog.

pinit
0 Voeg toe aan favorieten

Lekkere zachte (hamburger)broodjes

Bereidingswijze

Hierbij de ingrediënten voor 12 hamburgerbroodjes;

  • 450 gram tarwebloem (ca 50 gram achter de hand houden, als het deeg te plakkerig is, niet meer!)
  • 7 gram droge gist
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels suiker
  • 50 ml  zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 300 ml (volle) melk, lauwwarm
  • sesamzaadjes voor de bovenkant
  • 1 eigeel los kloppen met 2 eetlepels melk (om de broodjes in te smeren)
  • zonnebloemolie om handen, kom en werkplek in te vetten
  • bakplaat bekleed met bakpapier of bakfolie

Meng allereerst de bloem, gist en suiker goed door elkaar met een pollepel. Doe daarna de lauw warme melk bij de ingrediënten in de mengkom en kneed ca 5 minuten met de deeghaak. Vervolgens voeg je de olie en het zout toe  bij het deeg en laat je het deeg nog eens 6/7 minuten tot een soepel deeg kneden dat van de wand van de kom loslaat.

Het deeg is goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken: vet je handen in met een klein beetje zonnebloemolie, neem een stukje van het deeg af (formaat golfbal) en trek dat voorzichtig al ronddraaiend uit tot een vliesje (denk aan een kauwgombel). Kneed het deeg nog een paar minuten als het snel scheurt en probeer het weer.

Je kunt dit ook goed met de hand kneden. Probeer geen extra deeg toe te voegen. Door het kneden wordt het deeg vanzelf minder plakkerig. Kneed het deeg ongeveer 20 minuten goed door totdat je het deeg kunt uittrekken tot een vliesje.

Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een licht met zonnebloemolie ingevette kom. Keer de bal zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg in ± 60 minuten in volume verdubbelen. Het deeg is goed gerezen als je er met een vinger in prikt en het gat blijft staan.

Stort het deeg op een licht met zonnebloemolie ingevette werkplek en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg in gelijke stukken en bol de stukjes goed op. Maak een kommetje van je hand en leg je hand op een stukje deeg. Rol vervolgens met je hand over een stukje deeg en druk deze tegen het werkblad terwijl je ronddraaiende bewegingen maakt. Leg de broodjes een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druk de bolletjes vervolgens plat met je handpalm en smeer de bovenkant in met het eigeelmengsel en strooi er wat sesamzaadjes overheen. Laat ze afgedekt (met bijvoorbeeld lichtjes ingevette huishoudfolie) 60 minuten liggen.

Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden (boven en onder warmte) en bak de broodjes in 17 minuten goudbruin. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen op een rooster afgedekt met een theedoek.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @mooie_recepten op Instagram en hashtag #mooie recepten zodat wij al jouw recepten kunnen zien.

Pin dit recept en deel het met je volgers.

pinit
Recipe Card powered by WP Delicious

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.