Eerder deelde ik het recept van de garnalenkroketjes met jullie. Hetzelfde recept gebruikte ik voor deze overheerlijke kip bitterballen. Ik verving de garnalen door kip en de visbouillon door kippenbouillon. Ik gebruikte het vlees van 3 kippenbouten, maar je kunt ook uiteraard kipfilet gebruiken. Ook de vorm kun je zelf bepalen, kipbitterballen of kipkroketjes, ik maakte ze beiden. Een leuke afwisseling. De kroketjes zijn voor het voorgerecht voor ons grote kerstdiner. En de bitterballen kun je prima als snack serveren.
Heerlijke kipbitterballen
Bereidingswijze
Ingrediënten voor circa 50 bitterballen;
- 3 kippenbouten, je hebt ca 500 gram vlees nodig.
- 3 kippenbouillonblokjes
- 1000 ml water
- 2 fijn gestampte teentjes knoflook (dit kun je evt weglaten, maar ik hou erg van knoflook)
- 200 gram ongezouten roomboter
- 2 takjes peterselie, fijn gesneden
- 250 gram bloem
- zout en peper
- 2 eieren
- paneermeel
Leg de kippenbouten in water met de bouillonblokjes en de fijn gestampte teentjes knoflook en laat dit doorkoken tot het vlees gaar is. Afhankelijk van het vlees dat je gebruikt. De kippenbouten heb ik circa 30 minuten laten koken. Het bouillonwater dat overblijft moet ongeveer 750 ml zijn, anders voeg je wat water toe om hierop uit te komen.
Haal het vlees uit de bouillon en snij deze in stukjes.
Doe de boter in een pan en laat dit rustig smelten. Als dit gesmolten is, voeg je in 1 keer de bloem toe. Bak de bloem in circa 3 minuten gaar. Voeg hier vervolgens de bouillon aan toe, in kleine scheutjes. Wacht met het volgende scheutje totdat het vorige is opgenomen.
Als je alle bouillon hebt toegevoegd, doe je hier de peterselie en de kip bij. Schep dit goed om en voeg naar smaak zout en peper toe.
Laat dit in de koelkast in minimaal 2 uur opstijven. Maak hier vervolgens balletjes of kroketvormpjes van.
Rol dit door de losgeklopte eieren en daarna door de paneermeel.
Bak de kroketjes in circa 4/5 minuten goudbruin en geniet ervan!
Je kunt de kroketjes prima invriezen.