Macarons met een vanillevulling

Macarons met een vanillevulling
Ga door naar het recept Print recept
0 Voeg toe aan favorieten
pinit

Vorig jaar volgde ik een 4 daagse opleiding patisserie. Ontzettend gaaf was dit! Ik leerde onder andere diverse koekjes, taarten en cakes maken. Maar natuurlijk ook de overheerlijke macarons (Macarons zijn kleine ronde luchtige koekjes die aan elkaar geplakt zijn met een zachte vulling. Ze komen oorspronkelijk uit Frankrijk.)

Sindsdien probeer ik regelmatig de macaron uit, maar ik moet zeggen, het blijft een lastig koekje om te maken. Je kunt de macaron op 2 verschillende manieren bereiden; op de Franse en op de Italiaanse manier. Het verschil tussen beide recepten is de manier waarop de suiker wordt behandeld. Tijdens de opleiding leerden wij de Italiaanse manier.

pinit
0 Voeg toe aan favorieten

Macarons met een vanillevulling

Bereidingswijze

Voordat je begint met het maken van de koekjes, deel ik de volgende tips met je:

 • Laat je niet ontmoedigen als de koekjes de eerste paar keren mislukken.
 • Volg het recept nauwkeurig op.
 • Leer je eigen oven kennen, wat bij de een werkt hoeft bij de ander niet te werken. Probeer dus verschillende graden uit, indien het recept tegen valt.
 • Al je keukenmaterialen dienen vetvrij te zijn!
 • Laat de koekjes drogen, voordat ze de oven in gaan. Er moet een leerachtig huidje op komen voordat ze de oven gaan. Dit zorgt ervoor dat de macarons niet zullen barsten aan de bovenkant en het bekende "voetje" krijgen.
 • Het mooiste resultaat krijg je wanneer het eiwit 3/4 dagen oud is.
 • Tegenwoordig verkoop je flesjes eiwit in de supermarkt
 • Zeef het amandelmeel 2 x voor een mooie, gladde macaron
 • Schaf een kookthermometer aan, voor het beste resultaat

Ingrediënten voor circa 30 macarons;

 • 150 gram fijne amandelmeel
 • 150 gram poedersuiker
 • 2 x 55 gram eiwit
 • 150 gram suiker
 • 37,5 gram water
 • evt druppeltje kleurgel of poeder (geen vloeibare kleurstof)

Vanillevulling:

 • 200 gram witte chocolade
 • 100 gram slagroom
 • half vanille stokje

Recept macarons:

Zeef de poedersuiker en de amandelmeel 2 keer.  Voeg 55 gram eiwit toe en meng alles goed door
Kook de suiker en het water tot een  siroop tot 118 graden. Zodra de siroop 114 graden is, begin je met het schuimig kloppen van het tweede deel eiwit 
Zodra de siroop 118 graden heeft bereikt, voeg je de hete siroop bij het schuimige eiwit en klop het schuim koud tot ongeveer 50 graden.
Meng de helft van het schuim met de amandelpasta en klop dit stevig met een siliconen spatel. Hier mag je best wat kracht voor gebruiken. Het gaat erom dat alles goed gemengd is.
Wanneer je het tweede deel van het schuim erbij doet dan ga je voorzichtig te werk. Je schept nu het schuim door de pasta. Je schept en je vouwt dus absoluut niet roeren of iets dergelijks! Het beslag moet luchtig blijven. Verdeel het beslag in 2 en doe een druppeltje kleurgel bij het beslag. Uiteindelijk heb je 2 kleuren beslag. Rood en wit.
Doe het beslag in een spuitzak en spuit rondjes (circa 3,5 cm) op een bakmat of bakpapier. Laat voldoende ruimte tussen de macarons want ze zullen iets uitlopen. Laat de macarons aandrogen totdat je een leerachtig huidje voelt.Op de witte macarons strooi je wat geraspte kokos.
Bak de macarons in een voorverwarmde oven van 140 graden in circa 12-15 af. Laat de macarons volledig afkoelen voordat je ze van het bakpapier afhaalt, anders zullen ze vast blijven plakken en dus kapot gaan.

De vulling kun je het liefst een dag van te voren maken (of een paar uur van te voren) zodat deze mooi kan opstijven.

Warm de slagroom op in een steelpannetje samen met het vanille merg en het vanillestokje. Zodra dit kookt haal je het vanille stokje eruit en giet je dit over de stukjes witte chocolade. Blijf roeren en laat opstijven.

Doe de vulling in een spuitzak en spuit een hoopje vulling op een macaron.

Het lekkerste is (als je kunt wachten) om de gevulde macarons een dag in de koelkast te bewaren, zodat de vulling kan intrekken in de macaron. Laat de macaron op kamertemperatuur komen voordat je dit opeet!

Dit is echt genieten!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @mooie_recepten op Instagram en hashtag #mooie recepten zodat wij al jouw recepten kunnen zien.

Pin dit recept en deel het met je volgers.

pinit
Recipe Card powered by WP Delicious

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No feed found.

Please go to the Instagram Feed settings page to create a feed.