Een echte fusion snack, een combinatie van de Chinese en Surinaamse keuken. Eigenlijk kun je de broodjes met van alles vullen, makreel, tonijn, garnalen, kip, tja sieuw, noem maar op. Als je eenmaal doorhebt hoe je de broodjes maakt, kun je los gaan.
Ik maakte ze in de stoomoven en in een stoommandje, ook om te kijken wat het verschil is. Maar ik moet zeggen, geen verschil. In de stoomoven, laat ik ze 17 min stomen op 100 graden. Een in het stoommandje hou ik ook dezelfde tijd aan.
Ik maakte een hele lading en deed een deel in de vriezer, jongens ook weer blij.

Bapao gevuld met masala kip
Ingredienten
Voor de bapao broodjes:
Voor de masala kip vulling:
Bereidingswijze
-
Bereidingswijze
Allereerst maak je de kip. Dit kun je het beste een dag van te voren doen en in de koelkast bewaren. Zo is de kip en de saus gestold en kun je de broodjes makkelijker vullen.
Doe ongeveer 2 eetlepels zonnebloemolie in een pan.
Bak hierin de ui en knoflook lichtbruin. Nu doe je de masala erbij. Bak dit goed aan, zodat alle smaken loskomen. Nu mag het vlees erbij, schep het vlees goed om in circa 5 minuten. Doe nu de tomatenpuree, de komijnpoeder en zwarte peper erbij. Ook dit alles schep je goed om.
Laat het vlees in circa 30 minuten gaar stoven op een zacht vuurtje. Laat dit afkoelen voordat je de broodjes vult.
De broodjes:
Kneed alle ingrediënten tot een soepel geheel in ongeveer 10 minuten. Dit kun je met de hand doen maar ook .
Maak van het deeg een bal en smeer deze in met 1 eetlepel olie. Laat het deeg in een afgedekte kom op een warme plek rijzen tot het verdubbeld is in volume. Dit duurt ca 1 uur.
Verdeel het deeg in 16 gelijke stukjes en maak er bolletjes van.
Rol 1 bolletje uit op je aanrecht met een doorsnede van ongeveer 12 cm. Leg dit vervolgens op je hand er maak er een soort kommetje van. Hier doe je een flinke schep van de vulling in. Vouw nu de randen naar elkaar en knijp deze goed dicht.
Maak hier vervolgens weer een mooie bol van en controleer of de naad goed gesloten is. Leg de bol met de naad naar beneden op een stuk bakpapier. Doe dit met alle bolletjes. Dek tussen het maken van de broodjes de overige broodjes goed af met een stuk huishoudfolie anders kunnen ze uitdrogen.
Laat de bolletjes opnieuw circa 45 minuten rijzen.
Stoom de broodjes in ongeveer 15 minuten in een stoommandje gaar. Hou genoeg ruimte tussen de broodjes omdat ze tijdens het stomen uitzetten. Laat de bapao's afkoelen en verpak ze dan eventueel per stuk in een diepvrieszakje.
Als ik zelfrijzendbakmeel gebruik,kan ik de gist dan weglaten?
Ik zou het niet weg laten, gist en bakpoeder kun je in sommige recepten wel vervangen maar in broodrecepten gebruik ik liefst echt gist.